Fjärrvärme och avfallseldning
Avfall finns och det måste vi förhålla oss till. Så länge det finns ska vi ta hand om det på bästa sätt. Det bästa är att minimera mängden avfall. Nästa steg är att återanvända och återvinna det avfall som ändå uppstår. Det som inte går att återanvända eller materialåtervinna, för att materialet är uttjänt eller av andra skäl, kan också komma till nytta - genom att vi återvinner energin ur det till el och värme.
All konsumtion leder till avfall. För att spara på naturens resurser är det viktigt att så mycket som möjligt av avfallet återanvänds och återvinns. Energiåtervinning är en form av återvinning. Det innebär att det avfall som inte går att återanvända eller återvinna på annat sätt i stället kan ge el och fjärrvärme genom att bli bränsle i ett kraftvärmeverk.
Genom att använda det som annars skulle gå till spillo minskar användningen av primärenergi, det vill säga den energi som finns i själva naturresursen, som olja, kol eller träbränsle. På så vis sparar vi på naturresurser.
I Europa läggs mycket av avfallet på deponi, det vill säga på soptipp, och det leder till stora miljöproblem. I Sverige har vi möjlighet att ta hand om en del av det avfallet i våra kraftvärmeverk. På det sättet hjälper vi länder som inte kan ta hand om sitt avfall själva att lösa ett problem. Samtidigt måste de skaffa sig teknik för sopsortering, eftersom det avfall vi tar emot måste vara sorterat på förhand. De kan på så vis själva bli bättre på avfallshantering.
Så fungerar det
Fjärrvärme är en enkel, trygg och hållbar uppvärmningsform. Att fjärrvärmen i Lidköping produceras av restavfall innebär att du bara genom att vara kund till oss bidrar med stor klimatnytta varje år. Fjärrvärmenätet är utbyggt i hela centralorten. Utbyggnad sker i samband med nybyggnationen av småhus i tätortens ytterområden. Värmeverkets abonnenter förses med värme genom de 43 mil rör som under åren lagts ned i marken. För att undvika korrosion i rören har fjärrvärmevattnet gjorts syrefattigt. Energin i vattnet växlas över till abonnenten i en central (värmeväxlare) i respektive fastighet. Vattnet återvänder sedan till värmeverket för att värmas och därefter skickas ut på nätet igen. Det upphettade vattnet som pumpas ut på nätet håller en temperatur mellan 80-120 °C. Variationen beror på om det är sommar eller vinter. Lidköping Energi började med att ansluta flerbostadshus och industrier. De senaste åren har framför allt småhus i tätorten stått för anslutningen. Även om småhus är den största kundkategorin svarar dessa endast för 20 procent av den försålda energin.
Från bränsle till värme
Huvudanläggningen PC Filen ligger i östra hamnen. Anläggningen består av fyra avfallspannor på tillsammans 70 MW samt två pannor där bioolja förbränns på totalt 30 MW. Avfallspannorna används som baslastpannor över hela året. Under vinterperioden använder vi vår ackumulator och våra biooljepannor för att täcka belastningstopparna. Vid störningar i värmeproduktionen med fastbränsle kan biooljepannorna också startas. Utöver PC Filen så finns även pannkapacitet på PC Släggan i Västra Hamnen. I denna panna eldas olja och den används mycket sällan och endast då det är störningar i den övriga värmeproduktionen. Under 2017 använde vi endast 0,4 % fossilolja i vår produktion. Lidköping Energi producerar också el i två turbiner på tillsammans 10 MW. Energin i hushållsavfall från kommuninvånare i Lidköping omvandlas därmed både till värme och el. Rökgaserna som bildas leds genom en cyklon och därefter till ett slangfilter. Det mesta av stoft och miljöskadliga ämnen fångas upp i denna process. Därefter leds röken in i en våt process med efterföljande rökgaskondensering. Vatten spolas på röken för att utvinna ytterligare energi samt tvätta bort de miljöskadliga ämnen som inte fångades upp i det torra steget. Förorenat vatten behandlas i ett internt reningsverk till närmast dricksvattenkvalitet.
Huvudanläggningen PC Filen
Vem får lämna avfall till Lidköping Energi?
För att få lämna avfall till Lidköping Energi måste ett avtal finnas. Kommuner som har avtal med oss är t ex Lidköping, Essunga, Vara och Götene. En avgift tas ut per ton mottaget avfall. Storleken på avgiften beror på avfallets beskaffenhet. De vanligaste typerna av avfall är hushålls- och grovavfall. Avfall som lämnas till oss för förbränning får naturligtvis inte innehålla obrännbart eller farligt avfall. Denna typ av avfall lämnas vid någon av miljöstationerna i kommunen eller återvinningscentralen vid Kartåsen.
Vilket typ av avfall tar Lidköping Energi emot?
På Lidköping Energi återvinner vi energin i restavfall. Det innebär att avfallet vi förbränner inte längre kan återanvändas eller återvinnas - vilket alltid ska vara de första alternativen. När återvinningssystemet gjort sitt så är det bästa alternativet att återvinna energin i avfallet genom förbränning. Då har avfallet utnyttjats maximalt. För att veta mer om vad avfallet vi förbränner innehåller, läs mer här.
71 % av avfallet vi förbränner är grovavfall
Friskare luft med fjärrvärme
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Tekniken går ut på att hett vatten produceras i en central anläggning och distribueras via ett lokalt rörsystem. Genom detta värms bostäder, skolor och andra lokaler upp. Fjärrvärme är resurssnål och miljövänligt eftersom återvinningsgraden är 100 procent.
Mer miljövänligt än värmepump
I villor är värmepump ett vanligt alternativ till fjärrvärme, men den kräver el. Och även om den köps som grön el så produceras den i slutändan till största delen av kolkraft, eftersom det är marginalproduktionen i det nordeuropeiska elsystemet.
Miljönytta på många sätt
Att förbränna avfall innebär att det släpps ut färre växthusgaser. En annan positiv sida med förbränningen är att vi samlar ihop gifter och farliga partiklar i avfallet med våra avancerade reningssytem, som annars hade kunnat hamna i naturen. Våra rökgaser, till exempel, både våt- och torrenas. Systemen kombineras för att få ännu bättre reningseffekt. Vår våta rening innebär också att ytterligare värme kan utvinnas under reningen och skickas ut som fjärrvärme genom så kallad rökgaskondensering. I processvatten från våt rökgasrening och rökgaskondensering samlas många av de föroreningar som funnits i avfallet och de som bildats under förbränningen. Vattnet renas före utsläpp och är på många punkter renare än dricksvatten.
"Varje år deponeras 150 miljoner ton avfall i Europa"
Genom att förbränna bara en liten del gör vi stor klimatnytta.
Sju myter om energiåtervinning
Det finns många myter om energiåtervinning. Energiföretagen Sverige har samlat sju av dessa myter och presenterar även fakta om påståendena. Läs mer här.