Klimatbokslut 2018
När vi på Lidköping Energi levererar energi till våra 4 200 kunder är det inte bara ett smidigt sätt att värma upp Lidköping. Genom att återvinna energin i material som annars går till spillo bidrog det bara under 2018 till en reducering av världens koldioxidutsläpp motsvarande 41 700 ton CO2e. Detta motsvarar utsläppen från två resor tur- och retur till Rom med flyg för alla lidköpingsbor.
Profu, ett oberoende forsknings- och utredningsföretag inom energi- och avfallsområdet, har i en omfattande studie beräknat den klimatnytta som Lidköping Energi bidrar med tack vare att vi finns till. Detta så kallade Klimatbokslut kan du läsa i sin helhet nedan.
Vår reducing av växthusgasutsläppen motsvarar
47 miljoner kronor
omräknat i svensk
koldioxidskatt.
Vår reducering av växthusgasutsläppen motsvarar
Tio månaders bilkörning för alla lidköpingsbor.
Alla kan göra något - tillsammans gör vi stor skillnad
Lidköping Energis nuvarande produktion värmer över 90 procent av Lidköpings alla bostäder och täcker 60 procent av industrins behov. Vårt klimatbokslut för 2018 visar vår egen verksamhets miljöpåverkan, men också hur mycket mer utsläpp det hade blivit om vi inte hade funnits. Då hade nämligen motsvarande mängd energi framställts på mindre klimatsmarta sätt. vår effekt på miljö mäts i form av två olika värden: direkt och indirekt klimatpåverkan. Direkt klimatpåverkan rymmer utsläpp från vår egen verksamhet, medan den indirekta beräknar föroreningarna som undvikits genom lidköpingsbornas användning av fjärrvärme. Själva idén är ju att vi tillsammans gör energi av sorterat brännbart avfall, istället för att det läggs på hög genom deponi. Nettosumman av utsläppen visar att vi har undvikit motsvarande 41 700 ton koldioxidekvivalenter (CO2e), som är ett mått på de växthusgaser som bidrar till växthuseffekten och den globala uppvärmningen. På så sätt bidrog Lidköping Energi och alla våra kunder även år 2018 både till en bättre närmiljö och en mer hållbar utveckling i ett betydligt större perspektiv.
Vår reducering av växthusgasutsläppen motsvarar
Två tur- och returresor med flyg till Rom
för samtliga kommuninvånare.
Friskare luft med fjärrvärme
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Tekniken går ut på att hett vatten produceras i en central anläggning och distribueras via ett lokalt rörsystem. Genom detta värms bostäder, skolor och andra lokaler upp. Fjärrvärme är resurssnål och miljövänligt eftersom återvinningsgraden är mer än 90 procent.
Mer miljövänligt än värmepump
I villor är värmepump ett vanligt alternativ till fjärrvärme, men den kräver el. Och även om den köps som grön el så produceras den i slutändan till största delen av kolkraft, eftersom det är marginalproduktionen i det nordeuropeiska elsystemet.
Miljönytta på många sätt
Att förbränna avfall innebär att det släpps ut färre växthusgaser. En annan positiv sida med förbränningen är att vi samlar ihop gifter och farliga partiklar i avfallet med våra avancerade reningssytem, som annars hade kunnat hamna i naturen. Våra rökgaser, till exempel, både våt- och torrenas. Systemen kombineras för att få ännu bättre reningseffekt. Vår våta rening innebär också att ytterligare värme kan utvinnas under reningen och skickas ut som fjärrvärme genom så kallad rökgaskondensering. I processvatten från våt rökgasrening och rökgaskondensering samlas många av de föroreningar som funnits i avfallet och de som bildats under förbränningen. Vattnet renas före utsläpp och är på många punkter renare än dricksvatten.
Vår reducering av växthusgasutsläppen motsvarar